Tips och regler för din och dina grannars trivsel

Länsgården vill att våra hyresgästers vardag ska vara så bekväm och okomplicerad som möjligt. Men det kräver även en liten insats från dig och dina grannar. Därför har vi samlat våra bästa tips – och våra grundläggande regler – på den här sidan. Saknas det information om något som du undrar över, får du givetvis mer än gärna kontakta oss med din fråga.

 • Andrahandsuthyrning

  Vill du av olika skäl hyra ut lägenheten i andra hand, ska du alltid kontakta Länsgården först och få uthyrningen godkänd. Om du hyr ut i andra hand, utan att vi godkänt det, riskerar du att förlora ditt hyreskontrakt. Länsgården tillåter 6 månader uthyrning för att prov-bo. Ska du studera eller arbeta på annan ort tilllåter vi uthyrning i max 2 år.Här kan du läsa mer om de skärpta regler gällande andrahandsuthyrning Pdf, 40.6 kB, öppnas i nytt fönster.Avtal för andrahandsuthyrning Pdf, 63.4 kB, öppnas i nytt fönster.
 • Autogiro eller via PDF-mejl

  Betala gärna hyran via PDF på mejl eller autogiro. Det är bekvämt, miljövänligt och du riskerar aldrig att missa en räkning. Kontakta oss, så hjälper vi dig att komma igång.Om du ska göra en hyresbetalning från utlandet, använd:Iban-nr är SE9695000099603445543626 och Bic-kod NDEASESSHär kan du skriva ut medgivandeblankett för autogiro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Fyll i och skickas per post till betalningsmottagaren.
 • Balkongen

  Balkongen är som ett litet trevligt extrarum, men dess användning kräver också lite extra hänsyn. Blomlådor placerar du av säkerhetsskäl på insidan av balkongräcket. Vill du grilla är det endast tillåtet att använda elgrill. Det är förbjudet att skaka mattor från balkongen eller sätta ut fågelmat. Och är du rökare, tänk på att det kan störa grannarna.
 • Bredband, tv och telefoni

  Samtliga våra lägenheter är anslutna till Stadsnät, Telia eller Com Hem, som du kan teckna avtal med när det gäller bredband, digital telefoni och tv-tjänster. Ett basutbud av tv-kanaler ingår i hyran.
 • El

  Som hyresgäst väljer du den elleverantör du själv tycker är lämpligast och avtalet för elnätet beställer du av E.on. Det är du som ingår avtalen med elleverantören och nätägaren samt säger upp dessa avtalet vid flytt.
 • Felanmälan

  Du ska i första hand felanmäla via Länsgårdens hemsida eller Mina Sidor på webben. På kontorstid ringer du Länsgårdens växel, 019-277 24 00. Vid akuta ärenden efter kontorstid ringer du SOS Alarm, 019-18 61 10.
 • Flyttanmälan

  När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta Länk till annan webbplats.) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se Länk till annan webbplats.).Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt.Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.
 • Förråd

  Alla lägenheter har inte egna förråd. De som saknar förråd kan hyra det mot ett mindre tillägg på hyran.
 • Hemförsäkring

  Alla hyresgäster måste ha en giltig hemförsäkring. En sådan skyddar dig för extrakostnader vid exempelvis en vattenskada, då egendom skadas och du kanske måste flytta till ett tillfälligt boende.
 • Husdjur

  Om du har husdjur bör du tänka på att dina grannar kanske inte är bekväma med djur eller har allergiska besvär. Ta exempelvis inte med dig ditt husdjur till tvättstugan eller andra gemensamma utrymmen. Ditt husdjur får inte heller förorena sandlådor och andra platser där barn leker.
 • Kvällar och nätter

  Man ska som hyresgäst alltid ta hänsyn till sina grannar, särskilt på kvällar och nätter. Undvik därför exempelvis hög volym på tv och musikanläggning mellan kl. 22.30 och 06.00, då många vill sova.
 • Nycklar

  Eventuella extranycklar eller taggar beställs alltid via Länsgården.
 • Parabol

  Det är inte tillåtet att sätta upp egen parabol på balkong eller fasad.
 • Rökning

  Vi ser helst att du inte röker i lägenheten, även om det inte är förbjudet. Om du ändå röker i lägenheten, finns det risk att du får betala för renovering som orsakats av din rökning. Och om du röker på balkongen eller vid entrén, visa hänsyn till dina närmaste grannar. Det är förbjudet att röka i tvättstugan, trapphuset och andra gemensamma utrymmen.
 • Skadedjur

  Misstänker du att du har skadedjur av någon form, måste du anmäla detta via felanmälan.
 • Sopor och källsortering

  För miljöns skull, och för att hålla kostnaderna nere, är det viktigt att sortera soporna rätt.Tänk också på att soporna inte får innehålla farligt avfall, kemikalier, elektronik eller grovsopor. Dessa måste du transportera till en återvinningscentral eller återvinningsstation i din kommun. Småelektronik får dock lämnas på anvisad plats i soputrymmet.
 • Störningar

  Upplever du att dina grannar stör, kontakta dem först och berätta det. Om det inte hjälper, eller om störningen har andra orsaker, ring Störningsjouren på tel. 019 27 02 75.Störande hyresgäst kan bli ersättningsskyldig för utryckningskostnader.
 • Trapphuset

  Trapphuset är en utrymningsväg och vid olyckor ska dessutom räddningstjänst och ambulanspersonal kunna ta sig fram obehindrat. Det är inte tillåtet att förvara någon form av föremål i trapphuset, exempelvis barnvagnar, dörrmattor, cyklar och rollatorer. Om rättelse inte sker, riskerar dina saker att fraktas bort.
 • Tvätt- och diskmaskin

  Länsgården ordnar tvätt- och/eller diskmaskin i din lägenhet där det är möjligt, mot en något förhöjd månadshyra. Vill du installera egen tvätt- eller diskmaskin, måste det utföras fackmannamässigt av någon med behörighet. Kontakta gärna oss, så hjälper vi dig vidare.
 • Uppsägning av hyresavtal

  Har du tänkt att flytta och vill säga upp ditt hyresavtal ska du i första hand skriva på ditt hyresavtal, se sida 2 där finns en rad för uppsägning. Det går även bra att skriva uppsägning direkt på ett vanligt papper och skicka till Länsgården eller kom in med det på kontoret.Uppsägningen ska innehålla namn, adress och till vilket datum du tänker flytta ut. Ange även din nya adress.Uppsägningstiden är 3 månader från kommande månadsskifte. Gäller även studentbostäderna.Vid dödsfall är det 1 månads uppsägning från kommande månadsskifte.Länsgården skickar en skriftlig bekräftelse på din uppsägning och meddelar ett datum för att göra en statusbesiktning, detta för att meddela dig om något du måste åtgärda innan flytt. Även för att planera eventuell rust av bostaden för nästkommande hyresgäst.

 • Utelåsning

  Ring dygnet runt telefon 010 - 470 57 00. För tillträde till lägenheten krävs legitimation. Kostnaden betalas av hyresgästen och sker i samband med upplåsningen.